A kutya normális hőmérséklete - hogy mérjem?

 

Mennyi a kutya normális hőmérséklete - és hogy mérjük a lázát?

A kutya normális hőmérséklete 38,5 és nagyjából 39 fok között van. A nagy többség azt mondja, hogy 39,7-től beszélünk lázról, a köztes pedig hőemelkedés.

Igazándiból ezzel nem nagyon kell foglalkoznunk, csak ha láthatóan nincs jól kedvencünk.
Ne játsszuk a gondos "anyukát", és mérjük unos-untalan a kutya hőmérsékletét, mert teljesen értelmetlen.
Több dolog befolyásolja, nem állandó tényező, és lehet néha picit alacsonyabb is teljesen normális esetben is, és akár magasabb is pár tizeddel.
Ha például kint mászkált a nagy hidegben, s utána mérjük a hőmérsékletét - ne csodálkozzunk, ha 38 fok alatti hőmérsékletet mérünk.
Akkor sem, ha épp egy frissítő fürdőn van túl, és természetesen szárad a szőre. Nyilvánvalóan nem átlagos lesz a hőmérséklete.
Ha például alaposan kiszaladgálja magát, akkor az átlagtól magasabb lesz a hőmérséklete - de teljesen normálisan. Viszonylag rövid időn belül beáll az átlagos "helyre". 
Lehet egy kutyának úgy is száraz az orra, hogy nincs láza. Első körben elég, ha megfogjuk fülét. Ha azt hidegnek érezzük, akkor biztos nincs baja - de valójában egy figyelmes gazdi az állat viselkedéséből tudja, hogy baj van, vagy nincs. 
A láz nem minden - anélkül is lehet egy állat beteg, és egészségesen is lehet magasabb egy kicsivel a hőmérséklet, sőt nagyon magas is lehet egy könnyű fertőzésnél is, amin pillanat alatt túl lesz.
Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk tényleg rosszul van, több tünete mutat arra, hogy valami nagyon nincss rendben vele, akkor vegyük elő azt a lázmérőt, ha sajnáljuk nagyon őkelmét, akkor akár vazelinezzük be a végét, de a kutyák nem szoktak nagyon parázni a hőmérséklet méréstől - inkább a gazdik.
Ha jó a kapcsolatunk a kutyánkkal, akkor egyedül is megoldjuk. 
Derékrészét hasunkhoz húzzuk, jobb kezünkben a hőmérő, másik kezünkkel átnyúlunk az eben, könyökkel kicsit fixen tartjuk, és felemeljük a farkát. Így már szabad is az út a hőméréshez.
Ha ketten vagyunk a műveletre, akkor az egyik megtartja a kutyát, a másik pedig a méréssel, és annak lehetővé tételével foglalkozik. 
Az, hogy lázas-e nagyon gyorsan kiderül, mert akkor gyorsan érzékeli a hőmérő. 

Ha a kutyánkat gyengének látjuk, valami nagyon furcsa vele, és a hőmérséklete mégis alacsony, sőt - nagyon alacsony - akár a 38 fokot sem éri el, akkor ne nyugodjunk le, mert ez is komoly bajt jelezhet, legjobb ha orvoshoz visszük kedvencünket. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *