Adhatok-e a kutyának emberi nyugtatót?

 

Adhatunk-e a kutyának embernek kifejlesztett nyugtatót?

Sokan most felszisszennek, szörnyülködnek: hogy lehet ilyet kitalálni - nyugtatót kutyának....:? Hisz arra rá lehet szokni, függővé lehet válni, és a problémát nem oldja meg.
Ez mind igaz, viszont vannak olyan problémák, amik másképp nem oldhatók meg.
Lehet egy kutyának szeparációs szorongása, ami egy világítótest beszerelésével nem oldható meg. Lehet egy kutyus epilepsziás, zajfóbiás, lehet agresszív és még sok-sok minden más idegrendszeri problémával élő. 
Régen az ilyen állatokat - hogy szépen mondjam - kiselejtezték.
Mára ez megváltozott, főleg a háznál tartott egyedekre szinte családtagként gondolunk, és ugye azért az nem jellemző, hogy mert anyám, apám, tesóm, bárki beteg lett, akkor már eldobom.... 
Na, hát így van ez az érzelmileg, mentálisan labilis kutyatulajdonosokkal is.
Egy ideig tűrik a problémát, figyelik, nem tudják mi lehet a gond - majd egyszer csak felkeresik az állatorvost, aki általában a legkisebb problémából indul ki, s azt javasolja szedjenek valami gyógynövényes nyugtatót, az majd segít.
Néha igen, de sokszor nem. Ilyenkor mi jöhet? Visszatérnek a dokihoz, aki ilyenkor már komolyabban megvizsgálja a kutyust, s esetleg már ekkor kiderül hogy mi lehet a gond. 
Ha nem, akkor végeznek egy-két vizsgálatot, aminek eredménye  viszont már jelezni fogja a gondot. 
Ekkor jön az, hogy ok - akkor ilyen-olyan nyugtató, vagy mondjuk antidepresszáns. 
Szeparációs szorongást kutyáknál egy A-betűvel kezdődő szorongásgátlóval oldják, ami kis adagban szorongásgátló, nagy dózisban már sokkal komolyabb problémákat tart karban. 
Sok lelki problémát kutyáknál karban lehet tartani Fro..nnal, Xa...szal, Ri....llal. Tehát emberi gyógyszerekkel, és nagyjából emberi adaggal. 
Ja, hogy rá lehet szokni, függővé lehet válni? Igen, de le is lehet róla jönni.
A másik meg - el kell gondolkodni hogy mi a nagyobb probléma? Hogy a kutya szed egy gyógyszert, amit idővel majd szép lassacskán elhagy, addig meg nagyjából ugyanúgy éli életét mint mindegyik más kutyus, vagy mereven elzárkóznak a kezeléstől gazdái, és aztán egy labilis, agresszív kutya csinál valami bajt, mellette nem hagyja családját pihenni, és csak bajt bajra hoz. 
Bár a legtöbb gyógyszer vegyi anyag, amitől lényegében természetesen irtózunk - mindig két oldalról kell vizsgálni a problémát.
Jelen esetben azt kell mondani, hogyha a lelki probléma komoly, ha az orvos is úgy látja hogy szükséges, akkor nem csak hogy "adhatok-e", hanem adni kell nyugtatót a kutyának. Pont az a helyzet, mint egy súlyos depresszióstól sem zárjuk el a gyógyszert, mert kárt teheünk vele és benne. 
Utólag megjegyzem: az emberi gyógyszerekkel óvatosan kell bánni, hisz nem állatokra fejlesztették ki. Az orvos ismeri a pontos adagolását - saját szakállunkra ne kezdjük el kezelni kedvencünket. Már csak azért is, mert néhány gyógyszer - főleg a fájdalomcsillapítók közül néhány - számukra kifejezetten káros. 
Viszont amit javasol az orvos, azt kéretik nem felülbírálni...
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *