Allergiás kutya

 


Az allergiás kutya sok jellemző tünetet mutat

Nagy eséllyel először fel sem fogod, el sem hiszed, hogy esetleg allergiás lehet a kutyád.
Első évben nagy eséllyel figyelned sem kell, mert általában később jön elő.
Attól függően, hogy mikor, és meddig tart - nagyjából be lehet lőni hogy mi lehet az ok.
Feltéve, ha nem ételallergiás, vagy a lakásban  lévő porra, atkára. 
Ételallergiát viszonylag könnyű "belőni", hogy mi lehet a bűnös, környezetinél már nagyobb gondban lehetünk. 

Ha ételallergiára gyanakodtok, akkor meg lehet próbálni elhagyni a csirkét, marhát, tojást, sajtot, gabonát, szóját, esetleg a pulykát, fűszereket, péksüteményeket. 
Ezek közül jó pár dolgot alapból nem kéne kutyának adnunk, de néha megeshet. A lényeg, hogy innentől kezdve ne adjunk egy mákszemet sem. 
Helyette jöhetnek a másfajta húsok, krumpli, rizs, hazai zöldségek - persze hagymákat nem, mert az kutyáknak nem való. És a gyümölcsöknek sem árt utánanézni, hogy mi adható nekik, vagy sem - nem alleergia miatt, egyszerűen vannak dolgok, amiket nem bírnak. Idővel károsodást okoz.
Van még egy lehetőség - az állatorvosnál vásárolunk hypoallergén kutyatápot. Ezt lehet rizzsel keverve adni, mert amúgy nem olcsó mulatság, viszont csak ez az egy fajta az, ami biztosan nem tartalmaz semmi allergént.
Az állateledel boltokban kaphatók kis csúsztatással nevezhetők csak hípoallergénnek, akkor inkább otthon készítsünk menüt. 
Ha beállnak egy szintre, már nem vakaróznak, nem rágják magukat, és visszanőtt a kirágott szőr is, akkor megpróbálhatunk  egy esetleges, kinevezett allergén ételt adni neki. Ha előjön a probléma rövidesen, akkor meg van minimum az egyik bűnös. Ha nem, akkor az az étel jelenleg kizárt hogy problémát okozzon.
Aprólékos munka rájönni mi okozza a gondot, de nem lehetetlen.
Ha viszont külső dolog okozza, mondjuk pollen, akkor allergiateszttel tudnánk meg, hogy mi a bűnös. 
A gond ezzel az, hogy mindenre nem vizssgálhatják. És lehet, hogy egy dolgot megtalálnak, a másikra viszont nem vizsgálják.
Ráadásul ha egy kutya pollenallergiás, akkor minden esélye meg van arra, hogy az ételek közül is valamelyikkel gond legyen, és ezek a problémák egymást erősítsék. 
Úgyhogy az egyedüli módszer védekezni a nem kívánt hatások ellen, ha olyan dolgokkal etetjük, ami biztos nem tartalmaz számára allergén anyagot, valamint ha kint sétáltunk, akkor utána nedves ronggyal lábat törlünk, nyirkos ronggyal végigtöröljük, helyét naponta porszívózzuk, felmosunk, csak kora reggel szellőztetünk, ugyanis akkor kevesebb a pollen....
Vigyázzunk a felmosóra, a mosószerre, a fertőtlenítőkre. 
Bármi szóba jöhet sajna kutyánkkal kapcssolatban, ha allergiáról van szó. Akár amúgy teljesen ártatlan dolog is. 
Tünetek: piros, bedagadt szemhéj, könnyező szem, nedvező orr, esetleg hőemelkedés, vagy láz, melegebb foltok a bőrön, a szőr  úgy hullik, mintha vedlene, foltosan hulló szőr, ami a rágástól van, folyton nyalja a lábát, mintha csak tisztogatná, tüszkölhet, lehet étvágytalan, vakaródzik, dörzsöli magát ahová lehet, legrosszabb esetben már játék, és séta közben is képes leállni vakarózni. A szőr kihullhat a szemhéjon, a szája körül, a pofáján - ugyanis itt is vakaródzik, ezen kívül vakarja a füle környékét, ettől az be is gyulladhat, s fájdalmassá válik. 
Ilyenkor nem tehetünk mást, irány az orvos.  Kap nagy eséllyel két injekciót - a többi pedig a jövő kérdése. Ha nem javul, akkor van kifejezetten viszketésre is tabletta - de ennek is megvannak a hátulütői. Legyengíti ugyanis az immunrendszerét. 
Viszont ha nem szedi, akkor mind mentálisan, mind fizikailag rövidtávon kikészül, hisz még pihenni sem tud.


Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *