Allergiás, vagy "csak" ideges?

 

Mivel nem tudja elmondani az érzéseit, ezért nehéz eldönteni első körben, hogy kutyusunk allergiás, vagy pusztán ideges, depressziós... (ez sem jó)


Hogyha kutyusunk vakaródzik, rágja magát nagy eséllyel ott lesz a kisördög, hogy vagy valami élősködő támadta meg, vagy allergiás. Depresszióra, idegességre ritkán gondol a gazdi. 

Ha használunk élősködők elleni cseppet, vagy nyakörvet, akkor ez a lehetőség kilőve. 
Az allergia egy év alatt nem fordul elő, tehát kicsi a kutyus akkor másra kell gondolni.
Depresszió, idegesség bármikor jöhet - nincs korhatárhoz kötve. 

Mindegyik esetben vakaródzik viszont, és képes foltokat rágni magán.

Csöpi kutyánk a változatosság kedvéért elég labilis, néha depresszió tüneteit mutatja, de mellette allergiás is..... így sokkal izgalmasabb. 

Allergiás a pázsitfűre, és a parlagfű pollenjére. Ezzel együtt kerülni kell a csirkét, marhát, gabonát, szóját. 
Szóval elvagyunk. 

Első alkalommal kétéves korában jött elő az allergia, amikor komolyan felfigyeltünk rá. Egyévesen is volt egy szőrhullajtós időszaka, de azon valahogy túlvoltunk néhány hónap alatt, még nem volt tragikus.
Következő évben viszont jött egy felújítás, festés.... csiszoltuk a falat, stb.... Hát.... a kutyának nem tett jót. Egyrészt ideges volt, de nagyon. 
Kifejezetten utálja az újdonságokat. Nem szereti a szerszámokat - sőt... Elég csak kinyitni a szerszámos szekrényt, vagy fiókot - ő már határozottan tiltakozik ellene.
Úgyhogy nyáron, pont parlagfű szezon kezdetén egy rém izgatott, ideges állapotba került. 
Ekkor kezdődött az allergia. 
Amit úgy lehetett megkülönböztetni az általános vedléstől, vagy bolhás vakaródzástól, és a sima idegességtől - hogy ahol marta magát, ahol rágta a szőrét, ott a bőre melegebb volt. De aztán rájöttünk, hogy nem csak ott, hanem voltak még helyek rajta, ahol határozottan tűzfoltosabb volt.
Szemhéja bedagadt, pirosas volt. Úgy nézett ki, mint egy allergiás ember. Még néha az orra is csöpögött. Nem nagyon, alig észrevehetően. 
Megmértük a hőmérsékletét, ami hőemelkedés szinten mozgott, 39,5 volt, tehát mindenképp jelezte - ez nem sima hiszti, és nem is letargia.
Elmentünk az orvoshoz, ahol két alkalommal szurit kapott, kinyomták a bűzmirigyét, mert elvileg az is ronthatott a helyzeten, később pedig vakaródzásra gyógyszert szedett, mert a szuri a pillanatnyi gyulladást oldotta meg - de a tünetek idővel visszatértek.
Azóta minden évben  csak az allergiája közel egy százas. 
Az időnként fellépő depreszió az inkább a mi idegeinket emészti fel, mivel nála éjszakai alvásproblémákkal jár. 
Az, hogy ideges a kutya látszik a mozgásán - kicsit kapkodóbb, izgága. Bár vakaródzik, marhatja is magát, akár a szőre is hullik - más tünete nincs. Sem könnyezés, sem gyulladt szem, sem tüszkölés, sem hőemelkedés, vagy láz, és forró foltok sincsenek a testén.
De bármi is a probléma - szükséges orvoshoz menni.
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *