Evés után a kutyával miért nem szabad játszani?

 

Evés után nem jó ötlet a nagy hancúrozás, de még az erőteljes séta sem

Sok kutya ösztönösen evés után lefekszik, és szunyál egyet. 
Legjobb esetben is kedvenc játékát rágcsálja, míg meg nem unja, s bóbiskol egy kicsit. 
Hisz telihassal ez tökéletes móka.

De vannak rosszcsontok, mint a mi Csöpink is, aki evés után kifejezett  késztetést érez, hogy napi mozgásigényének jórészét letudja.
Elég róla lebeszélni. 
Ilyenkor azzal kezdi, hogy felugrik a kanapéjára, és jól beledörzsöli magát háton fekve, majd fejét, pofáját dözsöli ugyanúgy, hátsóját az égnek emelve. 
Utáni előkotorja valamelyik játékát, és jön tágra nyitott szemekkel,  "Na ugye most játszani fogunk?" - tekintettel.

Hát nem, sajnos nem lehet.

Persze ha egy kutyus hozzá van szokva, hogy evés után neki "dolga van", akkor ki lehet engedni, de szigorúan nem hancúrozásra, dolga végeztével jöjjön a nyugi.

Ha feltétlen szükséges egy lassú sétát is beiktathatunk, de nem pattogósat, nem energiaégetőset.

Azt hagyjuk arra az időre, amikor pocakja már ürült.

A kutya felépítése anatómiailag olyan, hogyha tele a hasa, akkor nagy fizikai igénybevétel, játék, ugrálás, futkározás folytán gyomra megcsavarodhat, ami konkrétan halálos betegség, ugyanis
azonnali orvosi beavatkozást igényel.
De mire a gazdi észleli, hogy mi lehet esetleg a baj - hisz hirtelen totális rosszullét következik be - és eljutnak az orvosig, addigra már a kutya sok esetben menthetetlen. 

Jó tudni, hogy főleg a nagytestű kutyák az érintettek, mint például  dogok, dobermann, német juhász, vizslafélék, szetterek, bernáthegyi, agár, masztiff, esetleg uszkár. Közepes méretű kutyáknál ritkábban fordul elő a probléma.

Halasszuk a játékot, nagy sétát kicsit későbbre, 1-2 órás pihenő után már nyugodtan mehet a buli.

És az sem kifogás, hogy "Ugyan már, hisz hányszor játszottunk már teli hassal, mégsem volt semmi probléma...". 
Csak egyszer kell hogy megtörténjen - a lelkiismeret furdalás egész életre szól...

A probléma tünetei könnyen beazonosíthatók, ha figyelmesek vagyunk - A probléma tünetei:
Kutyánk nyugtalan, le-fel mászkál, szemén látszik az ijedség, nem érti mi történik. Öklendezik, hányingere van. Közben mind jobban felfúvódik, pocaka nagyon feszül. Ezáltal nehezebben kap levegőt is, erőlködnie kell - légzéskor látszik a hasizmok mozgása, és jellegzetes tartással áll. Fejét lefele lógatva, lábait szétterpesztve,  hátát begörnyesztve - mint aki stabilizálni akarja magát. 

Ha észleljük a tüneteket, akkor azonnal keressünk fel olyan állatorvosi rendelőt, ahol ilyen műtétet végeznek, ugyanis a beavatkozás több szakember jelenlétét teszi szükségessé, ami nem minden orvosi rendelőben adott. Indulás előtt telefonáljunk, hol fogadhatják. 

Jó hír, hogy van megoldás - van egy megelőző beavatkozás, amikor a gyomrot néhány öltéssel a hasfalhoz rögzítik, így akadályozva megcsavarodását. 
Fotó: Pixabay


Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *