Fagyálló mérgezés kutyáknál - Mit tegyél, ha erre gyanakodsz?

 

Mit tegyél, ha fagyálló mérgezésre gyanakodsz?  

A fagyálló mérgezés igazi vészhelyzet.
Előfordulhat figyelmetlenségből, és sajnos akaratlagosan is - ha valakinek valamiért szúrja a szemét egy kutya - sajnos előfordul, hogy úgy dönt, véglegesen megszabadul tőle. 
Szerencsére manapság már törvény védi az állatokat, de vannak dolgok, amiket nehéz kinyomozni, s ezt  tudják a rosszakarók is. 

Nézzük először, mikor gondolhatsz mérgezésre.
Kutyád elfogad idegentől élelmet.
Előfordul, hogy ismeretlen dolgokba beleiszik.
Furcsán viselkedik, olyan mintha részeg lenne. Dülöngél, kába, hányhat is, csuklik, botladozik, rengeteget iszik, és vizel is.... 

Ha ezeket a tüneteket észleljük, akkor feltétlenül vigyük azonnal orvoshoz, inkább feleslegesen menjünk, mint elmaradjon az időbeni segítségnyújtás. 

Ha azonnal nincs módunkban indulni valami oknál fogva, mondjuk nem jó a kocsi, valakit meg kell kérni, vagy kijön az orvos, de egy-két órába beletelik, akkor vegyük elő a pálinkásbutykost, és adjunk a blöki szájába pofáját összefogva oldalról egy fecskendővel kb. féldeci töményet. Nem likőrt, hanem pálinkát, vagy vodkát. 
Még ha netán fölösleges is a dolog, mert mégsem mérgezéssel állunk szemben akkor sem okozunk vele végzetes károsodást, viszont ha valós a félelem, és fagyállót ivott a házikedvenc, akkor ezzel a trükkel időt nyerünk az orvosi segítség érkezéséig. 

Ha ő megvizsgálja, és gyanúnk bebizonyosodik, akkor hasonló eszközhöz fog folyamodni, csak ő az alkoholt infúzióval egyetemben fogja bejuttatni az eb szervezetébe. 

Sajnos az elsősegélynyújtásnak eredménye nagy eséllyel csak akkor lesz, ha ekkor, a korai stádiumban észleljük a bajt, az első néhány órában.

Amennyiben később, amikor már nem is iszik, vizelet sincs(leáll a vese), szájszaga büdös, furcsa, nem reagál a dolgokra, nem érdekli semmi, letargikus, test szerte görcsök jelentkeznek, liheg, megy a hasa, kiszáradtnak néz ki, testhőmérséklete alacsony - akkor már sajnos sok segítség nincs. 

Nagyon fontos lenne, hogy a kutyusokat megtanítsuk rá, hogy az utcán, de az udvaron sem szedünk fel semmit, nem fogadunk el ismeretlentől semmit, csak saját tányérból, tálból eszünk, s mi magunk is odafigyelünk, s nem tárolunk a kutya előtt semmi olyan dolgot, ami veszélyt jelenthet számára.
Mert az igazság az, hogy néha a saját gazdi figyelmetlensége az, ami kedvence pusztulását okozza. 

Végső konklúzió - fagyálló mérgezés gyanúja esetén ha van: elsősegélyként egy kis pálinka (de túlzásba ne vigyük, csak időt akarunk nyerni, nem alkoholmérgezést előidézni) s lehetőleg azonnal orvos. Ha idejében elérjük - segíteni tud. 
Fotó: Pixabay


Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *