Húz a kutya, mit csináljak?

 

Eleinte szinte minden kutya megpróbálja húzni a gazdáját. Van amelyik élete végéig megtehet....

Ha húz a kutya, annak mi vagyunk az oka.

A kutyus nagyon okos állat. Ugyanúgy feszegeti a határait, mint egy gyerek, vagy akár mi - felnőttek.

Amíg nem érkezik visszajelzés, hogy ezt, vagy azt nem lehet, nem illdomos, vagy tilos - addig bizony próbálkozunk, hogy hátha nem veszik észre, meg amire nem mondja senki hogy nem lehet, az nyilván megengedett.

Nos, a kutya ugyanígy gondolkodik.

Elmentek sétálni, aminek ő persze rettentően örül, már a lakásból úgy tör ki, mintha minimum ötös találata lett volna a lottón, kint pedig bulinak fogja fel a sétát. Ide szalad, oda szalad, ezt szimatol, azt vizsgál meg - begyűjti a szagokat, s közben mindennel foglalkozik, csak veled nem.

Persze ez csak azért van, mert megengeded. 

Azt érzi, hogy ő az úr a házban, körülötte forog minden - te pedig valamiféle szolga vagy, de maximum egy tag a falkából, aminek a vezére a póráz másik végén tipeg. 

Első lépésként el kell magyaráznod neki, hogy - bár szereted nagyon - ez korántsem így van. 

A vezér, a falkavezér az te vagy - épp ezért feltétlen engedelmességgel tartozik Neked.

Ezt persze te is tudod magadról,  úgyhogy viselkedj úgy, mint egy falkavezér. Látszódjék a tartásodon, hogy te viszed sétálni őt, és nem fordított a helyzet. Ne tarts neki előadásokat, ha megszólalsz, akkor is röviden, határozottan. A hosszú mondatokból semmit nem ért, csak hogy valami nincs rendben, de hogy mi arról fogalma sincs, így összezavarod. 

Sétálni akkor induljatok, amikor nem pattog a padlón, hanem nyugalmi állapotban van, nyugodtan lehet ráadni a nyakörvet, és békésen várja, hogy kinyíljon az ajtó.

Az ajtó, amin ne ő menjen ki elől. El kell érned, hogyha nyitva hagyod az ajtót, akkor sem megy előre, mert tudja hogy az a te reszortod. 

Ennek az a módja, hogyha előremegy, akkor visszahozod, bezárod az ajtót, aztán kezdtek mindent elölről. 

Nem buta, hamar le fog esni neki, hogy az első te vagy. Persze lesz egy-egy eltévelyedés, de ilyenkor is annyit kell tenni, hogy visszahívni, s újranyitni. 

Kint - főleg eleinte - úgy intézd, hogy rövid pórázon vezesd a fal mellett. Te is közel legyél a falhoz, hogyha próbál előremenni, akkor zárhasd a szöget. Lassan haladjatok, még fölösleges az igyekezet.  A póráz  lehetőleg függőleges helyzetben legyen. S minden esetben mikor megfeszül, vagyis húzni szeretne, akkor megálltok, és vártok. Aztán megint indultok. Ha húz, akkor megint ácsorgás következik. 

Néhány napba bele fog telni, míg leesik neki, és addig nem fogtok túl messzire jutni, de előbb-utóbb ráérez az ízére, hogy mennyivel jobb a gazdi mellett lazán közlekedni, mint fulladozni. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *