Kell egy kutyára mindenképp ruha?

 

Kell egy kutyára feltétlen ruha?

Sok kutyatartó elmélkedik ezen - kell-e a kutyára ruha?

Egy biztos - állandóan szabadban tartottakra nem.  Ők ugyanis - ha csak nem betegek, rendkívül öregek, vagy még pici kölykök - kiválóan alkalmazkodnak az időjárás viszontagságaihoz. 

Lakásban tartottaknál sem törvényszerű, hogy öltöztetni kéne őket. 

És nem is feltétlenül attól függ, hogy rövid szőrű, vagy hosszú szőrű egyedről van szó. 

Ott van például a mi rövidszőrű Csöpink, akinek olyan dús a szőre, hogy vedléskor egy nap elhullajtott szőréből össze lehetne rakni egy plusz kutyát - ő a hóba is belehasal, hempergőzik, mákszemnyit sem zavarja a viharos szél - szóval elvan. 

Vannak északi fajták, mint pld. a husky, amit teljességgel fölösleges öltöztetni, több kárt okozunk vele, mint hasznot. 

Általában a kis földszintes kutyusokat pátyolgatjuk ilyen módon, és ennek van is értelme. Egyrészt szobahőmérséklethez szoktak, másrészt nem túl dús a szőrük, és jó esetben nem rendelkeznek tetemes mennyiségű zsírtartalékkal, valamint pocakjuk, szerveik túl közel vannak a földhöz - így könnyebben felfázhatnak. 

De vannak kutyák, amik termetüknél fogva nem szorulnának rá egy melegebb pulcsira, kabátkára - mégis jó ha adunk rájuk - ha az idő olyan - mivel nincs zsírtartalékjuk (pld. agár) így könnyebben megfáznak. 

Tehát ha döntünk öltöztetésről, vizsgáljunk át minden szempontot, és ne az alapján adjuk a voksunkat, hogy milyen cuki lenne a ruhában a kutya, hanem hogy szükség van-e rá, vagy sem.

A fűtött lakásban ne öltöztessük, ott tökéletes számára a bunda. Mármint a sajátja. 

Ha vásárlásra adjuk a fejünk, akkor ne abban gondolkozzunk, hogy minél menőbb legyen a szerelés, hanem egyrészt ne engedje át a szelet, másrészt a nedvességet - vagyis vízhatlan legyen. Hisz esőnél átázhat, így igazi védelmet nem nyújt, havazásnál pedig egy nem vízhatlan öltözet ugyanolyan nyírkos, hideg, idővel vizes lesz, mintha anélkül vittük volna sétálni - csak még rosszabb, hisz ilyenkor a kutyus nem tudja magáról lerázni a vizet, vagy a már megolvadt havat. 

Maradt még a kutyacipő kitárgyalása.

Ez bár sok kutyánál hasznos lenne, a legtöbben nem szívlelik. Szoktatni kell hozzá őket. És amelyik kutya nem fázós, az lábról sem fog megfázni. Vastag bőr fedi tappancsukat, közte szőrréteggel. 

Kisebb balesetek persze előfordulhatnak, golyószerűen a párnák közé gyűlik a hó, ilyenkor vagy saját maguk próbálják megoldani a helyzetet, vagy lábukat felemelve tartva gazdájuk segítségét kérik.

Összefoglalva: Csak azért, mert hogy milyen jópofa lesz ebünk egy szuper kis pulóverben, öltönyfelsőben, farmerdzsekiben, vagy nyakkendős ingben - ne vásároljunk hasonlót.

Csak ésszerűen, átgondoltan - olyat, ami tényleg óv, és olyan kutyusnak - akinek valóban szüksége van a plusz védelemre. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *