Kutya érkezik a családba

 

A kutya érkezése gyökerestől megváltoztatja életedet

Akár pénzt áldozol érte, akár a menhelyről fogadsz örökbe egy kutyát, egy biztos: onnantól kezdve teljesen megváltozik az életed. 
Hisz nagy eséllyel lakásba viszed, szinte családtag lesz Nálad. 

Onnantól kezdve ott fog örülni Veled, látod mikor bánatos, azt is érezni fogod, ha valami nem stimmel vele, ha rosszul érzi magát, mint ahogy ő is ugyanígy lesz Veled. 
Gondoskodni kell az élelmezéséről, a gondozásáról, biztosítani kell egy nyugodt zugot a pihenésre, és nem árt tudni, hogy pusztán a legfontosabb oltások is plusz kiadást hoznak, hát még ha valami baja lesz a kutyusnak - és bizony ez gyakorta megesik.
Jó, ha előre utánanézel, hogy annak a fajtának amiből szeretnél ha körülötted futkorászna egy példány  milyen gyakran előforduló problémái lehetnek.
Jó, ha figyelembe veszed, hogy őkelmének mennyi a mozgásigénye, mert ha ezt nem teszed meg, és energiátok ellentétes szinten van - abból csak állandó zsörtölődés lesz.
Onnantól, hogy örökbe fogadod őkelmét vége a hosszú, reggeli lustálkodásoknak - ha szükség van, akkor szükség van.
Naponta legalább egyszer hosszabb sétára kel menned vele, hogy lemozogja magát, és ismerkedjen, s ismerje meg a környezetét, szocializálódjon. 
Míg pici, addig pedig néhány óránként ezen kívül el kell vinni rövidebb útra, hogy dolgát végezze. Később az ilyen célú lemenetel visszaszorul 2-3 alkalomra - sétával együtt. 
Tudnod kell, hogy ha hím állatot fogadsz magadhoz - ha csak nem ivartalaníttatod - akkor az év bizonyos időszakában bizony elég lesz visszatartani, világot látni óhajt majd - nem minden cél nélkül. 
És ha olyan kedve van, akkor bizony jelölgetni is fog - néha lakáson belül is.
Ilyenkor alig esznek valamit, vagy nagyon energikusak, vagy pedig kedvtelenek, elég velük kijönni.
A nőstényeknél is évente kétszer ott a tüzelési időszak, ami minimum 3 hét, nagyjából ugyanezekkel a tünetekkel. 
Tudni kell, hogy manapság már sok az allergiás kutya, sőt a cukorbeteg is. Mindkettő kezelése havi szinten több tízezres tétel, allergiánál szerencsére általában az év csak egy bizonyos időszakában. 
Szóval, hogyha ezek ellenére úgy döntesz, hogy Neked minden vágyad az időközönkénti éjszakázás, néhány óra alvás, és van energiád napi szinten foglalkozni egy rosszcsonttal, tanítgatni, hogy szellemileg is lefoglald, akkor kell neki egy nyugis hely, akár kutyaágy, akár saját magad által összehozott nyugvóhely, lehetőleg biztonságos helyen, nem huzatban, és nem zajos helyen.
Legyen két etetőtálja, egy vizes tálja, nem árt 1-2 törülköző, mert néha fürdetni is kell. 
Ruhára - ha csak nem extrém rövid és ritka a bundája, akkor nincs szükség. 
Kell egy-két póráz és nyakörv, nem lehet tudni melyik válik be, kell majd jutalomfalat az együtt tanuláshoz - de ne kiló számra add, hanem valóban jutalomként, és egy-egy levelet több felé törve. 
Ha kicsi a kutya, akkor be kell szerezned kutyapelenkát - erre a legjobb a gyógyszertárakban kapható ilyen-olyan méretű ágybetét, jobb mint a valódi kutyapellus, és még olcsóbb is.
Kellenek majd játékok - egyszerűek, jó ha nem sípol mindegyik, mert idővel beleőrülhetsz. :) 
Ha nem nagy a kutyus, akkor nem árt egy kutyahordozó - egyszerűbb a közlekedés vele, főleg kocsiban. 
Aztán majd később sampon, bolhairtó nyakörv, ilyen-olyan cseppek, és valami jó kis rágni való, hogy ne a cipőddel kezdje.
No és nem árt úgy kialakítani a lakást, hogy a lehető legkisebb kárt tegye benne - és persze saját magában - hisz ez a legfontosabb.
Ha kertes házad van, akkor pedig egyrészt ellenőrizned kell a kerítést, kaput, hogy nincs-e osonási lehetőség, át kell nézned a növényeket, hogy nem mérgezőek-e. Hagymás virágot ne hagyj a kertben, mert azok a legveszélyesebbek - és ha gyepes a kerted, s azt akarod hogy az is maradjon, akkor eleinte ne hagyd magára.
Pusztán azért, hogyha a kutyádnak ásni lenne kedve időben rászólj... 

Gondold át rendesen, hagyj időt magadnak a befogadás előtt - s csak ha úgy gondolod, hogy neked mindezek ellenére is minden vágyad egy négylábú, és bármit megteszel érte hogy melletted lehessen - akkor vállald. 
Ha bizonytalan vagy, akkor inkább várj még egy kis időt - míg tisztázódnak érzéseid. 

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *