Kutya és a legfontosabb tanulni valók

 

Kutya  iskola - mire tanítsuk meg feltétlen?

A kutya tanulási folyamata már születéstől elkezdődik, ez az az időszak, ami az anya az irányító. 
Ahogy viszont családunkba kerül - onnan kezdve mi vagyunk felelősek testi-lelki jólétéért, és persze a megtanultakért, vagy az esetleges tanulási hiányosságokért is.

Ahogy megérkezik a csöppség abban a pillanatban elkezdik a nevelés, első körben a névadással, a magunkhoz szoktatással.
Megmutatjuk neki a helyét, a tányérját, felfedezi a lakást, megismeri a családtagokat. 
Megmutatjuk a kutyapelenkát - amit vagy tud már használni, vagy sem - ha ez utóbbi az igaz, akkor ez a feladat ránk hárul majd. 

Megtanítjuk rövidesen magunkhoz hívni, egy idő után amúgy is követni fogja a gazdit mindenhová, hisz érdekli mit csinál. Remélhetőleg nem azt képzelve, hogy gazdája az ő területén ténykedik, elfogadja, hogy nem falkavezér kutyaként, hanem a gazdi az, így feltétlen engedelmességgel tartozik neki. 

Fontos, hogy rövidesen megtanulja - az evés az mindig ugyanabban az időpontban van, és ha már sétálni is mehet a már védettséget adó védőoltások miatt, akkor a séta is mindig ugyanakkorra esik. 

Lényeges, hogy rájöjjön - az éjszaka alvásra való, nappal pedig jöhet a játék.

Azt is elfogadja majd, hogyha a család napközben úgy dönt, hogy pihenni akar, akkor ő is elfoglalja helyét, és minden zokszó nélkül aludni fog egy jót. 

Idővel - aprólékos tanulással - elsajátítja azt is, hogy nem jön el a világvége az esetben sem, ha minden családtag, falkatag elmegy, s egyedül marad. Ugyanis teljesen biztos, hogy visszajönnek majd. 

Megtanulja, hogy vannak olyan dolgok, amikhez hozzányúlhat, és olyanok is, amik tiltott dolgok. Nem szabad mindent megengedni neki, mert azzal csak veszélybe sodorjuk.

Ha ügyesek vagyunk azt is elsajátítja, hogy gazdi ételéből nem kuncsorog majd. Tudni fogja, hogy úgyis adunk neki, hogyha lehet. Ha meg nem, akkor nem. Akkor kap olyan finomságot, amit ő is megehet.

Rengeteg dolgot kell megtanulni az első időben, ami megalapozza azt az időszakot, amikor már akár kiképzésre vihetjük, tanulásban egy fokozatot feljebb lép, már olyan dolgokat sajátíthat el, amiért annak idején kitenyésztették, és olyan biztos fokon fogja tudni a megtanultakat, hogy mindig, minden körülmények között alkalmazni tudja azt.

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *