Kutya és a szobatisztaság

 

Kutya és a szobatisztaság - nem mindig könnyű a nagydolog...

Hazaviszel egy nagyjából 12 hetes csöppséget, s legkésőbb pár óra múltával szembesülsz az első problémával - a szobatisztaságra neveléshez.

Fontos, hogy legyen a kicsinek nyugodt, védett helyen kutyapelenkája, de ha gyors eredményre számítunk, mert mondjuk kertes házban lakunk, akkor jó egy nem fényes újságpapír is mindig ugyanarra a helyre rakva. 

A csöppség előbb-utóbb üríteni fog, s ha lehetőségeink olyanok, hogy közel az udvar, akkor a legjobb, ha gyanús viselkedés esetén haladunk a nyomában, figyeljük mit akar.
Ha széttárja lábait, és megereszkedik, látszik rajta, hogy valamire készül - akkor kapjuk fel gyorsan a hóna aljánál, vagy a fej mögötti nyaki bőrnél - amivel az anyja is hurcolászta - és menjünk vele gyorsan a szabadba. 
Nagy eséllyel így a vizelet nagy része ott ürül majd. Nem kell félni, hogy menet közben is ez lesz a helyzet, mert a felemelés miatt leáll egy időre a folyamat.
Ha kint aztán sikerült, feltétlen dicsérjük meg, az átlagtól magasabb hangon, de nyugodtan, és meg is simogathatjuk. 
Ilyen módon viszonylag hamar szobatisztaságra taníthatók.

Na de egyrészt nem mindenki lakik kertesházban, s nem mindenki teheti meg, hogy egész nap a nyomában jár őkelmének.
Mi legyen ilyenkor?

Szintén kutyapellus kell - és ha már megkapta az oltásait, akkor rendszeres séta. 
Mindig ugyanabban az időben - s mindent ugyanabban az időben végezve. 
Ez azt jelenti, hogy a reggeli, déli, esti etetés mindig ugyanakkor legyen, utána akár ki is vihetjük a kutyát hogy ha óhajtja elvégezhesse dolgát, de nagy mozgásokat ekkor ne tervezzünk be. Tele potyesszel ugyanis ez problémás lehet. 
A kutyák rendkívül jól érzik az időt - elcsodálkozol majd rajta, hogy egy idő után csak odamegy hozzád, és néz-néz-néz, esetleg méltatlankodik is egy kicsit, s utána leesik Neked, hogy itt a megszokott idő - egyszerűen csak figyelmeztetett. 
Persze, ha még sikeres is lesz egy-egy lemenetel, akkor is előfordul majd, hogy fenn végzi el dolgát. 
Egyrészt vannak kutyusok, akiknél valahogy úgy áll össze az egész, hogy a pelenka azért van, hogy ott végezzék el dolgukat, ezért "kötelességük" hazavinni. 
Ez esetben a legjobb módszer nem a végtelen sétáltatás - ebbe hamarabb belefáradsz Te, mint ő a vizelet, vagy a nagydolog visszatartásába....
Ha ennyire kitanult már őkelme, akkor egyszerűen teátrálisan, hogy lássa mi történik - vedd el a pelenkát. 
Nagyjából tudni fogja, hogy miért. 
Lesz egy átmeneti időszak, amikor hol lent, hol fent végzi el a dolgát - de mégis gyorsabban kialakul a helyzet annál, mintha a végtelenségig előtte hagynád a fenti lehetőséget. 
Lényeges, hogyha fent végzi dolgát, és látod, akkor szólj rá, hogy "ne". Leszidni nem szabad, mert úgysem áll össze neki, hogy miért teszed. A "ne", "nem" szót pedig remélhetőleg már korán megismeri.
Könnyíts neki annyit, hogy a pellus ott legyen, amely helyet valami miatt eredetileg erre a célra kipécézett!
Ha netán mellé sikerül, vagy arrább, akkor alaposan töröld fel a helyet, fertőtlenítsd, szagtalanítsd - másképp máskor is odamegy.
Kertes háznál tökéletes megoldás az újságpapírosdi is, ez esetben - mikor már stabilan az papírra végzi a dolgát - mind kijjebb-kijjebb rakjuk az alkalmi WC-t, egészen addig, míg egyszer csak az ajtón kívülre kerül majd. 
Ezt a műveletet viszont majd úgy végezzük, hogy a kutyus lássa, és jelezzük is, hogy mit óhajtunk majd látni rajta.
Innentől viszont figyeljük, hogy mikor jelez - mert ezeknek a dolgoknak vannak előjelei, sokszor figyelmeztet is - maximum nem vesszük a lapot. 
De ha figyeljük hogy mi történik, akkor rövidesen összhangba kerülünk - és elérkezik a hőn vágyott szobatisztaság. 
De ne csináljunk nagy ügyet belőle, ha ez az örömteli esemény várat magára. Ugyanis van olyan picur, ami már néhány hónapos korában kint végzi dolgát, de olyan is, amelyiknél ez az idő egy év körül érkezik el. 
Ha tudjuk, hogy ebben nem mi vagyunk hibásak, mindent megtettünk az eredményért, akkor ez idő tájt érdemes kikérni egy szakember - például egy állatorvos - véleményét. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *