Kutyád bosszúból bent végzi a dolgát? Megmondom, miért...

 

Kutyád bosszúból bent végzi a dolgát?

Hogy kutyusod bent végzi a dolgát, akár teljesen szokatlan helyeken -  nem bosszú, teljesen más lehet a háttérben.

Egyik legfontosabb  ok lehet például múló rosszullét. Mint ahogy az embereknél is előfordul, kutyáknál is megesik, hogy elcsapja valamivel a gyomrát, vagy jön valami kis vírus és szokatlan időben jön rá a dolga végzése. 
Mi nem vagyunk otthon, vagy csak egyszerűen nem vesszük a lapot, mikor jelez - és megesik a baj.
Semmit nem jelent utána a sumákolós nézés, vagy a hirtelen odaszaladás, és ugatás, hogy gyere, nézd, nézd, nézd.... 
Nem tudja mi tévő legyen, hisz tudja hogy ez nem helyes, de így esett. 

Aztán ott van az a helyzet, amikor valamiért kitaszítottnak érzi a  falkából. 
Ilyenkor simán rájöhet a nagydolog végzése pusztán félelemből. 

Aztán akkor is számíthatunk hasonlóra, hogyha csontot evett őkelme, ilyenkor valahogy nem tudják olyan tartósan visszatartani, könnyen megeshet egy baleset.
Sőt, még csontot sem kell hozzá ennie, sok kutyánál pont elég a kutyaszalámi, amiben összeőrölt csontdarabok is vannak, ezek is irritálhatják őkelmét.

És van olyan is, hogy egyfajta területjelzés. Ez közelebb áll a bosszúhoz, de mégsem az, mert kutyusunk erre szerencsére nem képes.

Megfigyelhetjük, hogy az utcán, vagy udvaron majd mindig egy megszokott helyre ürít,  vagy egy másik kutya jelzését írja fölül. 
A  miénk különös műgonddal választja ki a helyet, és legelső alkalommal mikor oda végezte, akkor az egy másik kutyus nyoma miatt volt. Azóta viszont ez az ő területe.

Na, valami hasonló zajlódhatott le benne, mikor családtagunk hosszabb időre megérkezett hozzánk, és beköltözött abba a szobába, ahová neki amúgy sem volt bejárása.
Jó ideig ferde szemmel nézett a családtagra. Félt is tőle valamennyire, de inkább irigykedett. Később persze nagyon is jól összebarátkoztak, de az első 1-2 hónap érdekesen telt.
Amikor véletlenül nyitva maradt a szoba ajtaja, akkor beloholt, és két lehetőség közül választott. 
Vagy az ablak alá, a fűtőtest elé végezte a dolgát, vagy egyenesen családtagunk ágya közepére. 

Ennek az időszaknak akkor lett vége, amikor határozott jelzéseket adott rokonunk arról, hogy mind az ágy, mind a szoba az övé, és oda őkelme akkor teheti be a lábát, ha engedélyt kap tőle.
Azóta ha be is megy engedéllyel óvatosan, épp csak szétnézve, és esze ágában sincs, hogy foglalót tartson, hisz tudja - az illető a falkában felette van, még ha jó haver is - nem törhet borsot az orra alá. 

Legfontosabb ilyenkor az, hogy megértse - az a terület nem az övé, ahol a dolgát végezte, és nem toleráljuk a hasonló eseteket.
De nem méreggel, egyszerűen csak határozottan, tőszavakkal.
Fotó: PixabayMegjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *