Kutyádat megtaníthatod csengetni, ha ki kell mennie

 

Kutyád megtaníthatod csöngetni, ha ki kell mennie. De nem biztos, hogy jó ötlet.

Viszonylag könnyen megtaníthatod kutyád arra, hogyha szükségét érzi, akkor jelezzem, mégpedig csengessen Neked.

Ez jópofa, biztos tolerálni fogják az ismerősök. Oda sem kell rá figyelni - majd jelzi hogyha baja van.
Ha úgy döntesz, hogy ez neked nagyon jó lenne, akkor szerezz be egy mechanikus, vagy bármilyen csengőt, kolompot, bármit, mutasd meg neki, mutasd meg hogy működik, aztán szereld fel olyan helyre, amit később önállóan is elér.
Minden egyes alkalommal, amikor kimentek csengess vele előtte egyet.  Esetleg - nem fontos - ilyenkor mondhatsz annyit hogy - pisi.
Kimentek, elvégzi a dolgát és kész.
Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy ezt használhatja akkor is, amikor időn kívül adódik problémája.
Ez jó, ezt akartad elérni.

Van egy mákszemnyi bökkenő.
Nagy eséllyel - az okosabb kutyusok kobakjában - össze fog állni neki, hogyha csenget, akkor kinyílik az ajtó, és kimehet. Jó, lehet hogy te azért engeded ki, hogy pisiljen, vagy azért mentek le gyorsan felöltözve, mert azt hiszi gazdi hogy az a gond - közben meg őkelme egy kis friss levegőt szívna, vagy plusz sétában gondolkodik. Simán előfordulhat, ugyanis a kutyák nagyon könnyen tanulnak, és nem csak azt, amit mi akarunk tanítani.

Én személy szerint jobban tolerálom azt, amikor megfigyelésen alapul a plusz kimenetel időzítése.
Ha egy kutyus szobatiszta, akkor ha idő előtt rájön - biztos, hogy valamilyen módon jelez.
Jó, ez esetben nekünk kell megtanulni az ő nyelvét, viszont így biztosabb, hogy valóban a céllal mentek ki, vagy le - amiért gondolod. 

Van olyan kutyus, amelyik simán leül az ajtó mellé, van amelyik kapar, van, amelyik a pórázra nézeget, és van olyan, mint a mi Csöpink, aki leül szembe velem és csak néz, csak néz, csak néz. Aztán ha rákérdezek, hogy pisilni kell, menjünk le? Akkor néhányat ugat, és várja hogy induljak el előtte ki az előtérbe. 
Hogy biztosan érti onnan tudom, hogy egyrészt ilyenkor mindig elvégzi lent dolgát, másrészt van egy másik kérdés is, amit érzés szerint fel szoktam tenni neki hasonló esetben, ez pedig: ki akarsz nézni az ablakon? Ha egyből elkezd vakkantgatni ekkor, biztos hogy ezt akarta elérni. 
Volt olyan, mikor félreértettem, ő ablakba akart kimenni, én viszont le akartam vinni. Ilyenkor megmaradt ülve a szobában, és nézett utánam azzal a fajta tekintettel, aki azon morfondírozik: ez meg mi a fenének ment ki, mikor itt van dolga?
A lényeg az, hogyha egy kicsit figyelsz a kutyádra, akkor viszonylag rövid idő alatt megértitek egymást ezen a téren is - csengő nélkül is. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *