Kutyának hogy adjak be gyógyszert?

 

Kutyának hogy adjak be gyógyszert? Néha művészet kategória - otthon.

Olyan gazdi nincs, aki ne élné meg ezt az élethelyzetet - hogy adjam be a gyógyszert kutyámnak?

Ha kedvencünk makk egészséges is, és az állatorvost csak évente - a kötelező oltások alkalmával látja - akkor is időnként minimum féreghajtó tablettát be kell adnunk neki. Vagy esetleg bejön egy könnyű hasmenés - és olyankor nem árt egy Bolus. 
Hát még, ha netán összejön valami betegség, amikor néhány napig nekünk kell adagolni a tablettákat, vagy mondjuk kutyánk allergiás lesz, amire egyik gyógymód - állapot javítás - egy bizonyos tabletta rendszeres, naponkénti szedése.

No igen, de hogyan?
Mert bizony a legtöbb kutya körmönfontan kitanult ez ügyben.

A hivatalos eljárás az lenne, hogy megfogjuk a tablettát, kapszulát, kutyánk fejét felemeljük majdnem függőlegesre, száját kinyitjuk, amennyire lehet hátrahelyezzük a gyógyszert, majd picit összezárjuk a száját, és  megbirizgáljuk a torkát. 
Elvileg, az átlag eb ilyenkor lenyeli a tablettát.
No de kettőből minimum egy alkalommal a tied biztos nem.

Aztán jön a következő próbálkozás, s mivel ilyenkor már erősen gyanakvó kedvenced - még kisebb eséllyel sikerül a művelet. 

Mit lehetne tenni, dugjuk egy jó falatba. Kolbász, virsli, sajt - bármi, amit imád.
Nem tudom, hogy csinálják, de régebben már többször említett Csöpi kutyánk is eljutott arra a szintre, hogy a finomság valahogy eltűnik a szájából, viszont a gyógyszer előbb-utóbb valahol pofája oldaltájékán távozik tőle. Ha szerencsések vagyunk észrevesszük, és kezdődhet minden elölről....

Illetve: jó ideje már nem.
Ugyanis van egy tuti módszer, aminek valahogy nem tudnak ellenállni, nem érzik a gyógyszer szagát sem, ráadásul segítségével pillanat alatt le is csúszik, mert az olvadó vaj finomsága és állaga nyelésre ösztönzi őket.

Így már el is árultam mi a módszer.
Ha nincs vaj, megteszi a margarin is. Jó, tudom - a kutyáknak nem tesz jót a zsiradék, de egyrészt keveset kap belőle, másrészt kisebb bajt okoz a zsiradék, mint a nem bevett gyógyszer.
A  hideg vajból, aminek tartása van (vaj, sütőmargarin, kockamargarin) lecsippentünk egy kisebb meggynyi darabot, majd ezzel beburkoljuk a beadandó gyógyszert.
Kinyitjuk kutyánk száját, és berakjuk a tablettát, kapszulát, bármit, majd hagyjuk, hogy kezünkről is nyalja lefele a rajta lévő vajmaradékot. 
Közben a gyógyszer már útban lesz lefele.... :)
Mióta így adjuk be  a tablettát, hibátlan az eredményünk. 
Nyugodt szívvel ajánlom ezért - mindenkinek jobb lesz.
Kevesebb stresszel jár, ráadásul nekik még finom is. 

Várni fogja az időpontot, mint a mi Csöpink is. 
Mikor eljön az este fél tíz leül elém, és néz-néz-néz..... Tudja, hogy ilyenkor következik az allergia elleni gyógyszer, pontosabban a falatka vaj nasi. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *