Kutyát fogadunk be - de milyen egyéniséget?

 


Kutya örökbefogadás - nagy dilemma


....De milyen fajtát? Vagy mindegy? 

Örökmozgót, vagy inkább egy kis lustát?

Sok esetben az egyéniség részint fajtafüggő, ezért fontos, hogy minden felelős kutyagazdi vásárlás, örökbefogadás előtt alaposan nézzen utána annak a fajtának, amire nagyon szemet vetett.

Okos gondolat, hogyha a naphosszat otthonülő, legszívesebben a kanapén heverésző emberke nem egy egész nap szaladgáló, kaparászó, rágcsáló, csaholó jómadarat választ, és a sportos, sokat mozgó nem egy háromnegyed napot végigalvó lustaságot vásárol magának. 

Ugyanis ez nem csak feszültséget, hanem akár testi tüneteket, betegséget is hozhat - ha mást nem, akkor lelkit, aminek előbb-utóbb fizikai tünetei is lesznek a kutyánál, de akár a gazdinál is.

Ez nem nagyítás, nem okoskodás - a sokat pihengető embert kiborítja előbb-utóbb, ha kutyája állandóan körülötte ugrál, és egyfolytában csahol, játszik, pillanatra nem képes lenyugodni. Feszültséget szül az is, hogy a sportos gazdi kénytelen elnézni kedvence egész napos tétlenségét, lassúságát - előbb-utóbb morgolódás lesz, a morgolódásból pedig jönnek a lelki gondok, hisz a kutyus mindent megérez.

Mint ahogy te is érzed, ha valakinek gondja van veled - még ha ki sem mondja - ők is vevők erre.

Jobb elkerülni a bajt.

Úgyhogy ha választhatsz, akkor részint figyelj arra mennyire szimpatizál az állatka veled, de arra is, hogy csendes megfigyelő-e az alomban, vagy igazi rendbontó, valódi talpraesett, esetleg kis bambácska. 

Válassz mindent átgondoltan, hisz ez a döntés elkövetkező 10-15 évedet teljes mértékben befolyásolja majd, és bizony a kutyus szempontjából sem mindegy, hogy igazi lelki társra talál, vagy csak majd eltűrik hóbortjait. 

Itt is kitűnik, hogy a kutyatartás - mint minden más egyéb állattartás - nagy felelősség. 


Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *