Lehet nyugtatót adni egy kutyának?

 

Lehet nyugtatót adni egy kutyának?

Lehet nyugtatót adni egy kutyának?
Általános közhiedelemmel ellentétben lehet - néha kell is. 
Viszont - nem saját szakálladra.

Vannak kifejezetten félős kutyák, és vannak mentális problémákkal küzdők - akiknél feltétlenül fontos, hogy gyógyszeres támogatást kapjanak.

Egy átlagos kutyát ha fél, akkor a gazdája meg tudja nyugtatni - no persze nem dédelgetéssel, -nem vigasztalással, mert abból azt szűri le, hogy "Na, agyonsimogatnak, meg duruzsolnak a fülembe, ezek szerint tényleg baj van, jól csináltam az egészet, mert a gazdi simogat".  Egyszerűen nyugodtan kell viselkedned. 

Viszont vannak kutyák, akik annyira paráznak valamitől, hogy csinálhat a gazdi bármit, akkor is legszívesebben a föld alá bújna félelmében, egész teste arról árulkodik, hogy csak arra tud koncentrálni, hogy bármikor összedőlhet a világ, minden rossz történhet, és ő nem tud tenni semmit, és nincs olyan, aki megvédje.
Ráadásul vannak betegségek is, amik miatt gyógyszeres támogatásra van és lehet szükség. Egyes viselkedési zavarokban küzdőknél, vagy például epilepsziánál megkérdőjelezhetetlen, hogy szükség van-e rá, vagy elég egy kis nyugtatás. 
Mint ahogy az embereknél is egy ideig úrrá lehet lenni az idegességen - egy határnál viszont ki kell mondani, hogy orvosi segítség kell. 

Úgyhogy ha azt látod, hogy kutyád annyira pánikol valamitől, vagy akár sok mindentől, esetleg furcsán viselkedik, ami már neked is ijesztő, elgondolkodtató, éjszakai bolyongásai vannak, sokszor annyira fél, hogy lényegében nem lát, nem hagy pihenni, kelteget, vagy séta közben annyira acsarkodik ok nélkül egyes emberekre, egyes kutyákra, vagy tárgyakra - akkor ideje orvoshoz fordulni.
Ő el fog végezni néhány vizsgálatot, ami az idegrendszer állapotát fogja felmérni, nagy eséllyel lesz egy labor is, s ennek eredményéből  következően esetleg más is.
Utána már többet tud mondani, s eldöntheti, hogy elég pusztán vitaminpótlás, esetleg szükség van könnyű nyugtatóra, vagy komolyabbra, esetleg valami antidepresszánsra.
Egy biztos - nem szabad felülbírálni, mert azzal kutyádnak nem segítesz.
Viszont - ha van olyan módszer, nevelési módszerre gondolok, amivel pluszban besegíthetsz, akkor azt érdemes végigvinni.
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *