Mennyi nasit ehet a kutya, és mit?

A kutya azt tekinti jutalomfalatnak, amit mi kinevezünk annak


Mennyi nasit ehet egy kutya? És mi lehet az?

Sokan azt hiszik, hogy mikor a kutya odaáll melléjük, mert épp falatoznak valamit, akkor kutya konkrétan arra az ételre vágyik, amit épp fogyasztanak.

Ezért ha sajtot esznek, akkor sajtot kap a kutya, ha tortát esznek, akkor tortát, ha jégkrémet, akkor abból adnak, ha libamájat, vagy csirkemájat, akkor pedig azt kap. 

Na, ez butaság.

Mégpedig azért, mert a kutya egyrészt mindenből kuncsorogna - akkor is, ha sima piritós kenyeret fogyasztanánk.

Ugyanis neki az a lényeg, hogy a gazdi adjon nekik valamit. Eszik - a falkatag eszik, akkor neki is kell belőle.

Hát itt a hiba. 

Mert amelyik kutya a gazditól kuncsorog, az a gazdájára nem falkavezérként tekint, hanem sima falkatagként.

Egy tag soha az életben nem fog odaállni a falkavezérhez, hogy adjon bármilyen jó falatból neki, hanem türelmesen megvárja, hogy hagy-e neki. Ha hagy ok, ha nem hagy, úgy is jó. 

Alap - ne szoktasd a kutyát arra, hogyha eszel - akkor ott álljon, üljön melletted vigyorgó fejjel, hogy "ugye...., ugye.... nekem is adsz belőle gazdi?"

Kap rendszeresen, meghatározott időpontban, vagy időpontokban enni, tehát plusz - nagyobb mértékű kalóriabevitelre nincs szüksége, főleg emberi élelemre, amiből a legtöbb nem neki való. 

Elhízhat, romlanak a fogai, gyomrával gond lehet, jöhet a cukorbetegség, s más szervi bajai is lehetnek -- holott ez simán elkerülhető. Neki akarunk jót, közben rosszat teszünk neki is, és saját magunknak is, hisz lassan, de biztosan beteggé tesszük. 

Ha viszont valami jót csinál, ha úgy gondoljuk hogy  tettéért feltétlen jutalmat érdemel, akkor kinevezhetünk bármit jutalomfalatnak. 

Nem kell feltétlen megvenni a legdrágább szárított kacsa, vagy marhakockát - meg fog elégedni akár egy sima kutyatáp egyetlen darabkájával.  Ugyanis ha kapja tudja - hogy ez jutalom, ez megtiszteltetés, ezt a gazdi nem adja bárkinek, és bármikor.

Példa: Nevezetes Csöpi kutyánk, kinek fotója allergiás idejében  az oldalsávon látható elég egy kuncsorgós fajta, de mára elértük, hogyha mondjuk neki, hogy menjen oda a tányérjához, mert ott van az ő kajája, akkor szépen odasomfordál, és eszik. 

Mivel allergiás - nem lehet neki bármit adni, és a jutalomfalatokat is nagyon meg kell nézni, hogy mi az amit magához vehet. 

Viszont van egy kutyatáp, amit a Ros...nn-ban szoktunk venni, talán negyedkilós lehet. Enni nem szereti, módszeresen kiválogatja belőle a többi hypoallergén tápot. Azokat szívesen ropogtatja.

Ellenben ha valami jót tesz, és leültetem, mondom neki hogy várjon - ilyenkor már tudja, hogy jön a jutalom nasi - akkor olyan élvezettel fogyasztja, mintha a legdrágább, legízletesebb jutalomfalatot kapta volna.

És piszok elégedett, holott csak egy aprócska szem volt a K 9-esből.  (Nem reklám, nem ez a teljes neve)

Fotó: Pixabay
 

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *