Miért nyalja kutyád a lábad?

 

Miért nyalja a kutyád a lábad?

És főleg miért olyan áhítattal? 

A kutyák szaglása olyan információk szerzésére alkalmas, amiről mi nem is álmodhatunk.

Érdekes lenne, ha csak szagnyomok után meg tudnánk állapítani valaki nemét, egészségi állapotát, korát. 

Ők minderre képesek, de az kissé valószínűtlen, hogy ez az oka annak, hogy olyan előszeretettel tisztogatják lábunk, kezünk, arcunk - igazándiból ahol csak érnek - valószínűtlen. 

A kutya azért egy elég számító jószág - bár rajong értünk - lényegében mindent azért tesz, mert az neki is megfelelő, kedvét leli benne. Vagy így, vagy úgy.

Ha idegesek vagyunk kedveskednek, nyalogatnak - azt mondják, megpróbálnak megnyugtatni minket. Valójában nagyobb eséllyel lelkiállapotunkat érzik meg, s azt tudják, hogyha nem jó, akkor a nyalogatás biztos, hogy jót tesz, hisz ezt tanulták kölyökkorukban az anyjuktól. 

Azok a kutyusok, akiket az anyjuk nyalogatással terelgetett sokkal kiegyensúlyozottabbak az életben. És ez biztos, hogy ott marad valahol a lelkükben.

Aztán persze ott van az az ok is, hogyha egyszer  alkalmaz valamit, s az nekünk tetszik, akkor biztos, hogy ismételni fog. Mert az neki jó, simogatás, kedveskedés, vagy akár más jutalom jár érte. 

Állítólag azokat, akiknek tetszik ez a módi szívesebben környékeznek meg máskor is, míg aki elutasító azzal többet nem próbálkoznak.

Ezzel én vitába szállnék. 

Nálunk az a helyzet, hogy mindenképp próbálkozik, de főleg a férfinemnél. Hogy ennek mi az oka, azt szerintem egyedül ő tudja - nagy eséllyel a kipárolgásuk erőteljesebb, vonzóbbak így a kutya számára. 

És a próbálkozásokat szinte mindig teli hassal kísérli. 

Amúgy az biztos, hogy  a kitartó nyalogatás a kutyák számára örömérzettel jár. 

Ha hagyjuk folyamatosan addig időt tölteni ezzel a foglalatossággal, amíg ő óhajtja, akkor megfigyelhető, hogy mind jobban belelovalja magát, és a végén már szinte eufórikus állapotba kerül. Úgy néz szét, mint aki azt mondja "jaj de szép a világ.... és milyen jó minden most....", és közben liheg, levegő után kapkod. 

Úgyhogy bizony ez neki nagyon is kellemes elfoglaltság - nem önfeláldozás értünk. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *