Miért rázza a kutya a fülét?

 

Miért rázza a kutya a fülét?

Legtöbbször teljesen ártatlan oka van - például megigazítja. 

Ha kicsit kifordul, belemegy valami, elfeküdte - az a világ legtermészetesebb dolga, hogy helyre próbálja tenni, elvégre nincs keze. 

Mi is megigazítjuk a frizuránkat, és simogatjuk itt-ott az arcunk reggel, ébredés után.

Csöpi kutyánk például minden reggel kimászik a helyéről - ez szabályos mászás, csigalassúsággal. 
Aztán jön egy nagy, lusta nyújtózkodás, ezután alaposan megrázza magát. Ez két célt szolgál. Lehullanak a szennyeződések a bundájáról, ami közben felveszi eredeti formáját - és sikerül a ház népét felébresztenie teljesen ártatlan módon, mivel ilyenkor a farka lehetőleg valamelyik ajtónak ütődve dobolást "mímel". 

Csakhogy nem minden fülrázás vezethető vissza ártatlan, vagy természetes módra.

Viszont ilyenkor nagy eséllyel nem is elégszik meg kutyusunk egy sima, felkelés utáni fülrázással, hanem napjában többször a füle környékét elkezdi lábával vakarni. 
Erre viszont már oda kell figyelni, mert biztos hogy lényegesebb oka van. Ráadásul - mivel körmével próbálja elmulasztani a viszketést, vagy fájdalmat - plusz fertőzésnek teszi ki magát, ami újabb probléma szülője lehet. 

Hogy mi okozhatja?
Lehet élősködő a bűnös - például fülatka - lehet gyulladás a fülben, de akár komolyabb baj is. Ezt bizony orvosnak kell eldöntenie. 
Ha belenézünk kutyánk fülébe, és nem igazán tiszta hatású, hanem mintha barna kosz tapadt volna a gidrekbe-gödrökbe - akkor van esély rá, hogy atkás őkelme füle. 
Ha érintésre fájdalmat jelez - ilyenkor nem igazán barátságos még a gazdával sem - akkor nagy eséllyel valamilyen fertőzés támadta meg, begyulladt a füle. 
Hogy aztán annak külső, vagy belső hallójárata - azt már nem nekünk kell eldönteni, hanem az állatorvosnak.
Megelőzésképpen annyit tehetünk, hogy fülatka ellen védekezünk, például cseppekkel, és vigyázunk hogy kutyusunk fülébe lehetőleg semmi ne kerüljön. Víz sem. 

Minél gyorsabban menjünk orvoshoz, mert a sok rázogatástól még egy plusz kellemetlenség is jöhet - megpattan egy ér a lógó fülben, ezáltal hatalmasra nő, és az orvosnak még ezt a problémát is helyre kell hoznia. 

Úgyhogy ha kutyánk túl sokat rázza a fülét, mellette vakarja is, akkor annak nagy eséllyel komoly oka van, mellyel legjobb egy állatorvosi rendelőt felkeresni.
Lekezelik, és gyógyszert, vagy injekciót fog kapni. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *