Miért viselkedik furcsán a kutyám karácsonykor?

 

Karácsonykor furcsán viselkedik a kutyám. Vajon miért?

Sok gazdi teszi fel ilyenkor a kérdést: Miért viselkedik furcsán karácsonykor a kutyám?  Mikor minden szép, ott a sok finomság, vendég vendég hátán, nincs unalom, megyünk mi is ide-oda, csupa buli neki az egész nap, és egy csomó ajándék is leesik. És persze már a készülődés is egész jó szórakozás volt. 

Meg kell próbálnod kutyaaggyal gondolkodni.

Fura kimondani: bár egy gyerek, vagy egy demens beteg más kategória természetesen, sokkal összetettebb gondolkodással, érzelmekkel - ettől függetlenül  a szokatlan dolgok egyformán megviselik őket.

Mint ahogy az 1-2 éves gyermek, vagy az idős, Alzheimeres, demens beteg is nehezen viseli a változásokat, ugyanúgy kedvenc ebed is.

Egyrészt neki a napok ugyanolyanok. Számára nincs karácsony, húsvét. Neki van ébredés, nyújtózás, sétára indulás, evés....nyugi egy kicsit, játék, evés, séta....stb. Minden a megszokott idejében, minden a rendjén.

Egy ünnep, egy rokoni látogatás, akárcsak az ünnepi készülődés ebbe szól bele. 

Nem úgy történnek a dolgok, ahogy megszokta - és ez már gyanakvásra ad okot. Tudja, hogy valami történni fog - a kutyák meg nem nagyon szeretik a meglepetéseket. Legalábbis az olyat nem, amit nem értenek.

Nem értik mi ez a nagy pakolás, sürgés-forgás, nem értik mi az a nagy valami, amit gazdi a szobába igyekszik bevinni, esetleg előtte még a kést is elővette, és azzal csinált valamit. Eleve a kutyák nem állják a szerszámokat, a világból ki lehet kergetni őket velük, hisz olyan dolgokat csinálnak, ami nem fér bele abba a picur kutyusagyba, és nyilván megmagyarázhatatlan. Zúg, berreg, forog, ráadásul gazdi vele foglalkozik, és nem az ő buksiját vakargatja. 

Aztán bekerül az a nagy izé a szobába, csinálnak vele valamit és elkezd villózni. Ahelyett hogy nyugi lenne, állandóan vibrál, és néha még valami zene is megy. 

Mindenki izgatott, ráadásul még másképp is öltöznek, mint a megszokott, elfelejtik esetleg a séta időpontját, később indulnak mint szoktak. 

Aztán az a sok kajaillat, az se semmi ám, de ez a kellemes része a dolognak. 

Aztán tányércsörgés, pakolás megint - szól a csengő, és jön egy csomó ismeretlen valaki. Ugatni akar, mert hát miért jönne be az az idegen - rászólnak, elsomfordál, aztán hívják, adnak egy nagy csontot valami izével átkötve, de jobbak az asztalról adott kajadarabkák. 

Minden más jó ideig a lakásban. Éjszaka az a nagy izé is olyan félelmetes. Hisz a kutya minden ismeretlent gyanakvóan figyel. 

És minden - az átlag napoktól való eltérés megviseli az idegeit. 

Nem kell csodálkozni, hogy nagy vendégjárások idején kelekótyább lesz. 

Mi is azok lennénk, ha valami nagy felfordulás venne bennünket körül, és nem értenénk, hogy miért.

Számára a karácsony nem ünnep, pusztán egy nap a sok közül, csak sokkal-sokkal zűrösebb, és az egész időszakban neki az a legkellemesebb, amikor a fenyőfa kikerül a nappaliból, helyre pakolnak mindent,  és  minden folyik a régi mederben.

Reggel hatkor kelés, aztán nyújtózkodás, séta a gazdival, kaja.....  És nem mászkál annyi idegen a lakásban, s neki sem kell fél napot a kocsiban ülni, s utána még idegen helyen nyugiban lenni - hanem élheti a csendes mindennapokat. Megszokott környezet, megszokott emberek, megszokott történések.

Ha ez utóbbiak eltűnnek, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy furcsa a kutyus viselkedése. Akár karácsonykor, akár egy extra alkalommal. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *