Mikor forduljunk feltétlen állatorvoshoz?

 

Nagyjából úgy kell gondolkodnunk, mint egy gyermek esetében

Nem tudja kutyánk elmondani mit érez, mi a gond - akárcsak legtöbbször egy kisgyermek esetében. Így aztán nekünk kell felállítani több tünetből "diagnózisunkat" - komoly a baj, vagy pusztán múló rosszulléttel van dolgunk.

Egy kutya amíg csóválja a farkát, amíg érdeklődő, játékra hívható, eszik-iszik, légzése viszonylag nyugodt, és nincs magas láza (40 fok körüli) addig nagy eséllyel nincs olyan baj, amiért feltétlen orvoshoz kell fordulnunk. 
Persze ha ez megnyugtat, akkor mindentől függetlenül megtehetjük.

Ha hányt a kutya, mondjuk sárgásat, vagy habosat, vagy mint egy kolbászt, a megevett kaja jött ki szinte "egészben" , de egyébként semmi jele elesettségnek az első ijedségen kívül - megint nagy eséllyel azt kell mondjam, nincs baj.
Ellenben ha hányt is, és hasmenése van, méghozzá gyakran, nem akar enni, nem akar inni, a végtermék akár véres is - akkor irány az orvos , ez a legbiztosabb.

Ha remeg és hány, de akár hányás nélkül is - nem árt orvoshoz vinni, mivel a remegés idegrendszeri tünet, előfordulhat mérgezéskor is. 
 Nyílt sérülésekkor lehetőleg azonnal orvoshoz kell vinni, hisz elfertőződhet, ha sokat várunk vele. Itt van egy időhatár, amit jó ha nem lépünk túl, igyekezzünk. 
Akkor is az orvosi rendelő a legbiztosabb, ha olyan sérülést szenved, ami akadályozza mozgásában.
Sokszor előfordul, hogy valami bejut a lábpárnák közé, ez nem nagy gond, gazdi megoldja. Az sem vészes általában, ha megszúrja valami a lábát, nagy eséllyel őkelme saját maga lekezeli. 
De minden olyan sérüléssel, ami elrettent, megijeszt, tétovázik a gazdi - orvoshoz kell menni.
Ezen kívül ha nehezen lélegzik, ha túl gyorsan veszi a levegőt, vagy felületesen, esetleg szörcsögve, zörögve. Ha sokat köhög - ilyenkor olyan, mint aki öklendezik - ha nagyon rázza a fejét, ha rettentő sokat vakaródzik, sokat nyalja a lábát, marja szinte magát....
És minden olyan esetben, amikor úgy érzi a gazdi, hogy valahogy nagyon megváltozott a kutya viselkedése, mintha kifordult volna önmagából, vagy mint aki nem is tudja mi van körülötte - ideje orvoshoz fordulni, és nem halogatni.
Minél hamarabb fordultok állatorvoshoz, annál nagyobb a gyors gyógyulás esélye.
Fotó: Pixabay 

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *