Milyen egy egészséges kutya?

Milyen egy egészséges kutya?
Egy egészséges kutyus fajtájára jellemző fizikumú, figyelmes, kíváncsi, harmonikus, összehangolt mozgású, lelkileg kiegyensúlyozott, megjelenése ápoltság benyomását kelti. 
És még sorolhatnánk - egy figyelmes gazdi már az első jeleknél észreveszi, ha valami baj van a kutyájával.
Olyankor minden mindegy alapon elvannak, nem igazán érdekli őket az, ami miatt máskor kiugranak a bőrükből.
Szívesebben szunyálnak, vagy lebzselnek egész nap, de valahogy olyan más pózban, mint máskor.
Egészséges kutyusunk orra általában hideg, és nedves. De ez nem Szentírás, ugyanis vannak olyan fajták, amiknek főleg alvás közben kiszárad az orra. Ss ha a kutya orra száraz, akkor melegebb is lesz.
Egy egészséges kutyus füle általában hidegebb, mint más testrésze - persze nyáron, nagy melegben az is megeshet, hogy melegnek érezzük.
Nem feltétlenül kell kiváló étvággyal rendelkeznie, hol ilyen, hol olyan - így van ez az emberrel is. 
De ha elzárkózik a táplálkozástól, akkor nagy eséllyel baj van.
Néha sokat iszik a fitt kutyus, néha kevesebbet, de ha napokon keresztül irreálisan sokat, vagy alig-alig valamennyit, akkor nem árt utánanézni, hogy mi lehet a probléma mögött.
Jó bőrben lévő kutyusunk figyelmes, mindenről tudni akar, ha tehetné állandóan sétálni menne, de szívesen veszi a családi szunyákat is - és azt nem zavarja. 
A nappal egy részét alvással, nagyobb részét aktívan tölti, éjszaka nyugodtan pihen. 
Nincs tele utána a lakás hulló szőrrel - jó, persze vannak vedlési időszakok - nem foltos a szőre, mármint hogy látszik a bőre. Nem száraz a szőre, és nem töredezett, teste nagyjából mindenütt egyformán meleg, hőmérséklete pedig a normális tartomány közelében mozog. 
Orra színe általában sötét, főleg fekete, bár vannak világos orrú egyedek is. Mindenképp elgondolkodásra ad okot, ha a kutyaorr színe megváltozik, ugyanúgy, mint amikor a szeme színe lesz kékes. 
Egy makkegészséges kutya általában nem rázza fél nap a fejét, nem áll le még séta közben is vakaródzni, normál tempóban képes sétálni, és nem a gazdája után 10 méterrel kullog egyfolytában, akkor már inkább jellemző rájuk a nagy siethetnék. 
Ha egy fitt kutyára ránézünk, akkor már tartásáról, kinézetéről meg tudjuk állapítani, hogy nagy eséllyel egy jó passzban lévő ebbel van dolgunk. 


Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *