Mit tegyek szilveszterkor, hogy kutyám ne rettegjen?

 

Mit tegyél, hogy szilveszterkor ne rettegjen, ne menjen világgá a tűzijátékoktól, petárdáktól?


Aki kutyát tart, vagy cicát - annak szilveszter napja nem csak örömöt, szórakozást ígér, hanem bizony aggodalmat is hoz, hisz házikedvence nagy eséllyel fél a durrogtatásoktól.

Eleve már az is elég stressz nekik, hogy a nap másképp telik, mint általában.

Nagyobb a sürgés-forgás, érződik az izgatottság, készülődnek, jönnek-mennek.... S bizony a kutyák az állandóságot kedvelik, a kiszámíthatóságot. Ilyenkor pedig minden van, de ez: nyugi.... konkrétan nincs.

Biztos, hogy ezek hatására egész nap furcsábban fog viselkedni. 

Ez megnyilvánulhat abban, hogy egyfolytában gazdit követi, sarkában van, tudni akarja, hogy történik-e valami. 

De lehet feszültebb is, ami akár agresszióban  is megnyilvánulhat.

És ahogy közelít éjfél - valójában már a délutáni óráktól - kezdődnek a pukkadások, durrogtatások, tiltások ellenére a petárdázások, aztán meg a millió tűzijáték. 

Sokan a lakótelepi lakások ablakából is tűzijátékot eregetnek.  El lehet képzelni, milyen hangzavarral jár ez, ahol a vasbeton is messzire viszi a hangokat. Fények, villanások, és a kutyusok nyilván a szagát is érzik az egésznek.

Ilyenkor még a legnyugodtabb blöki is felemeli a fejét, és gazdájára néz - igazolást kérve, hogy semmi gond. 

Amíg otthon vagyunk vele, addig nagy probléma nem is lesz - legalábbis a házban tartott állatokkal. 

Őket ha ott vannak velünk, akkor viszonylag könnyűszerrel lenyugtathatjuk. 

Ha viszont mi is tartunk az éjszakától, akkor nem árt kicsit rákészülni a dologra. Egy kis Magbe B6, vagy macskagyökér alapú  gyógyhatású készítmény nem árt a kutyusnak, s bár óriási nyugtató hatása nincs, de a tudat - hogy kapott bogyót, minket is jobb lelkiállapotba hoz - így ez a hangulat őkelmére is ráragad.

Ha ismerjük kutyánkat, tudjuk hogy ez a nap kész katasztrófa kedvencünknek, akkor nem árt egy kis nyugtató paszta, de csak használati utasítás szerint, mert nem altatni akarjuk a kutyát, hanem nyugtatni. Semmi szükség rá, hogy másnap is rogyadozó lábakkal közlekedjen. 

Ha pasztát beszerezni nem tudunk, egyszeri megoldásként nyugtatót is adhatunk a kutyának. Erre Xanax, Frontin (hatóanyag ugyanaz), vagy Rivotril felel meg. (más is, de sok háztartásban ez lelhető fel, és azért jobb, ha nem próbálkozunk hasra ütés szerűen velük, mert a kutya mégsem ember, az emberi gyógyszerekkel óvatoskodni kell. Persze más a helyzet, ha állatorvos javasol valamit.) 

Nem kell megijedni a nyugtatók felemlegetésétől, nem hónapokig fogjuk adagolni a kutyának, s így rászoktatni (ekkor lehetne elvonási tünete), hanem egyszeri alkalomként fogjuk beadni. 

Normál adagja testsúly kilogrammonként    0,01-0,02 mg. Ami azt jelenti, hogy általában egy közepes testű kutyának 0,5 mg-os gyógyszerből egy fél elég. 

Sokat segít, de a legnagyobb nyugtató hatással a gazdi közelsége van.

Ha megoldható, akkor helyezzük a lakás legvédettebb, legcsendesebb pontjára, s ha nem akar őkelme egyedül maradni, akkor ez  alkalommal legyünk engedékenyek, s engedjük közelünkbe.

A kinti kutyáknál ilyenkor a legjobb módszer, ha bezárjuk őket, mert másképp - ha nagyon megijednek - képesek a drótkerítésen is felmászva világgá menni, minél messzebbre a számukra megmagyarázhatatlan történésektől. 

Mivel a kamrába, garázsba zárás sok esetben nem megszokott dolog, ezért nekik sem árt ilyen, vagy olyan nyugtató erre az éjszakára. Hagyjunk nekik némi fényt - bár látnak a sötétben - de vaksötétben nem, és az ismeretlen környezet már eleve ijesztő számukra. Tegyünk be nekik vizet, egy kis rágcsát, amivel el tudja ütni az időt, lefoglalja az agyát, és ha módunk van rá - nem máshol bulizunk - akkor egyszer-egyszer azért nézzünk rá!

Ha így járunk el, akkor nagy eséllyel ezen a napon is  túl leszünk, különösebb zökkenők nélkül. 

És a lényeg, hogy mi ne rettegjünk, hogy hogy vészeli át a napot a kutyus, mert ezzel mi generáljuk legjobban szorongását. 

Csak nyugodtan, határozottan - hisz falkavezérek vagyunk, a falkavezér pedig mindent tud, bátor, és megvédi társait. :) 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *