Mit tegyél, ha kutyád fél a zajoktól?

 

A kutya bármitől félhet. Zajtól, ismeretlen tárgytól, nagy valamitől, vagy kicsitől - és olyankor kiszámíthatatlan. 

Mit tegyek, ha kutyám fél a zajoktól, vagy bármitől?
Kevés gazdiban nem vetődik fel időnként ez a gondolat.
Ha máskor nem, akkor a szilveszteri tűzijátékok idején szinte biztos.
De van kutya, ami fél a hegedűszótól, van amelyik a csikorgó biciklitől, vagy a roller hangjától, és hát ott van a mentő-tűzoltó-rendőrautó hármas szirénája, ami sok négylábú számára maga a szörnyeteg.

Mit lehet ilyenkor csinálni?
Egy dolgot biztos ne. 
Ne loholj oda hozzá, és ne kezdd el vigasztalni, nyugtatgatni, mert abból arra fog következtetni, hogy részint oka volt arra, hogy megijedjen, részint pedig jól csinálta, ha ijedtében az ágy alá szaladt, vagy éktelenül ugatni kezdett, esetleg vonyítani, vagy épp a biciklinek, rollernek szándékozott nekimenni.

A legfontosabb, hogy nyugodt maradj.
Csöpink, a minden bajjal, problémával megtűzdelt kutyánk fél a fekete nagy kutyáktól (poszttraumás stressz: fekete apja megölte tesóját, s kis híján őt is...) fél a szirénától, a nagy dolgoktól, a rollertől, a furcsa hangú biciklitől, és még a furcsán mozgó emberektől is. 

Ilyenkor a legfontosabb, hogy haláli nyugodt maradj, és ha rád néz tanácsot kérve - ő megszokta tenni - akkor a világ legtermészetesebb hangján tudjad mondani, hogy "á...., ez csak egy...." (tök mindegy mit mondasz utána, mert a hangszín a lényeg, és a nyugalom) 
Ha te nyugodt vagy, akkor tudni fogja, hogy nem lehet semmi gond. 

Persze vannak kutyák, és esetek - amikor pusztán a gazdi jelenléte és magyarázata nem elég ahhoz, hogy túl legyen ezen a szörnyűségen. 
Ilyenkor jöhet a nyugtató. 
Használható náluk a gyógynövényes valeriana, macskagyökér készítmények, lehet próbálkozni MagneB6-tal.... nagyjából ugyanolyan lesz az eredménye, mintha saját magad szednéd egy pánikrohamban.
Vannak paszták, amiket kifejezetten kutyák nyugtatására találtak ki, de óvatosan kell vele bánni, mert elég könnyű túladagolni.
Ha nincs más megoldás tökéletes számukra a Xanax, Frontin, vagy Rivotril - testsúlykg-onként 0,01-0,02 mg. Nem kell félni, meg se fog neki kottyanni, és nem hónapokon keresztül fogja szedni, csak alkalmanként. 
Ha van egy 25 kilós kutyád, akkor beadhatsz belőle neki egy 0,5 mg-os szemet. Persze nem akkor, amikor már megy a durrogtatás, hanem előtte legalább egy órával. 
És azért nem árt a gazdi közelsége - mert az mindig megnyugtatólag hat.

Amúgy meg a félős kutyát szoktatni kell azokhoz a dolgokhoz, amit kipécézett magának öntudatlanul.
Ha sok bicajt lát, ami olykor recseg-ropog is, ha sok támolygó, sántító embert lát, ha jónéhányszor elmondjuk a szirénázó mentő hallatán, hogy "á, ez csak egy kocsi..., nincs semmi, tedd le a kopid...', ha többször megtörténnek olyan dolgok, amitől félt eleinte, de aztán nem történt semmi - akkor előbb-utóbb elérkezünk oda, hogy lesz egy majdnem "bátor" kutyánk. 
Azért csak "majdnem", mert néha azért visszatérnek a régi emlékek, de ezeken úrrá lehet lenni. 
Te vagy a példaképe, s ha te nyugodt vagy, akkor ő is az lesz. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *