Szeparációs szorongás fogalma

 

A szeparációs szorongás jelentését könnyű megfejteni

Először is: mi a szeparáció? Elkülönítés, kirekesztés.

Mit jelent a szorongás? .... - Félelmet. 

Akkor így, összességében mit jelenthet a fogalom, "szeparációs szorongás"?

Félelem a kirekesztéstől, félelem valaminek az elvesztésétől.

Szeparációs szorongással nem csak házi kedvencünk, a kutyusok küzdenek, hanem bizony mi is így voltunk ezzel valamikor 1, és 3 éves kor között. 

Egy ideig a gyermek mindenkivel barátságos, mindenkivel nevetgél. 

Lényegtelen számára, hogy ki ad neki enni, ki teszi tisztába, mindenkivel gügyög, és simán rá lehet hagyni. 

Aztán  eljön egy idő, amikor már akkor is sírásra pityeredik a szája, ha az anyu, vagy apu (függően attól, hogy ki van vele többet, kitől kapja az ennivalót, ki áll hozzá közelebb) kiteszi a lábát akár csak a szobaajtón. 

Ekkor már sokkal nehezebb idegenre hagyni, sokkal nehezebb a bölcsit megszokni.

Hisz fél a pöttöm attól, hogy aki számára a biztonságot nyújtja - az nem lesz többé. Még nem tudja felfogni, hogy ahogy kiment, úgy vissza is fog jönni, és időérzéke is. 

Neki tíz perc is örökkévalóságnak tűnhet. 

Aztán persze ha többször megtörténik a dolog, akkor előbb-utóbb rájön, hogy nincs ezzel semmi gond, az elválás nem tart örökké, és ő ugyanúgy biztonságban lesz ezután is.

Na, kutyuséknál is pont ez a helyzet.

Ha eltávozunk valahová, akkor eleinte számára összedől a világ. Ezután már nem lesz ennivaló, nem lesz mit inni, nem tud majd odabújni valakihez, ha megijed valamitől, nem lesz körülötte senki, nem lesz sem a falka, sem a falkavezér. Az a falkavezér, akitől minden függ, és aki a csupa jót, a biztonságot jelenti. 

Szeparációs szorongás lép fel akkor is, amikor valami rossz fát tesz a tűzre, és mondjuk kizárjuk őkelmét abban a pillanatban az előtérbe. Mivel ha falkában élne is ez a büntetés, nagyjából leesik neki, hogy a szeparálás azért történt, mert valami olyat tett, ami a gazdinak nem tetszik. 

Persze ez a módszer csak akkor működik, ha abban a pillanatban kizárjuk, amikor úgy döntött, hogy szét kell rágni az asztalterítőt.

Ha délelőtt rágta, s délután büntetünk, akkor már semmit nem ér az egész. Sőt - fogalma sincs mi miért történik, és inkább bizalmat vesztünk, mint nevelünk. 

A kutyusok falkában szeretnek élni, és feltétel nélkül tisztelik a falkavezért. Ha ennek megvonásával számára érthetetlenül játszadozunk, akkor kapcsolatunk sérülni fog. 

Arról már nem is beszélve, hogy az olyan kutyák, akikkel falkavezérük nem foglalkozik soha, vagy csak nagyritkán, akkor is uralkodva, - teljesen elvadulhatnak. 

Pont úgy, mint egy rosszul működő házasságban egymástól a házastársak.... 

Meg kell tanulni nekünk is a fejével gondolkodni. 

Fotó: Pixabay

Megjegyzések

Kérdésed van, vagy saját blogodra, oldaladra nem megosztással cikket vinnél - írj!

Név

E-mail *

Üzenet *